Mindfulness

Mindfulness  (Aandachtsgerichte cognitieve therapie)

“Mindfulness houdt in dat je aandacht geeft op een speciale manier: Doelbewust, op het moment zelf en niet oordelend.” Jon Kabat-Zinn 

Aandachtsgerichte cognitieve therapie of MBCT is een andere benaming voor Mindfulness. Soms wordt ook de afkorting MBSR gebruikt. Dit staat voor Mindful Based Stress Reduction. 

Mindfulness is een wetenschappelijk bewezen methode om effectiever met stress, spanning, ingewikkelde emoties en werkdruk om te leren gaan. Daarnaast is mindfulness effectief bij terugkerende depressies, angstklachten, piekeren, slapeloosheid, chronische pijn, concentratieproblemen, onbeheersbare emoties en stress gerelateerde klachten. Ook als je bewuster wil leven, het beste uit jezelf wil halen en je jezelf persoonlijk wil ontwikkelen is mindfulness passend. 

Wat gaan we tijdens de mindfulness training doen?

De mindfulness training bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur een terugkombijeenkomst na ongeveer 6 weken, waarin je leert mindfulness te gebruiken om bewuster en beter om te gaan met stress, pijn en ander ongemak. Ook leer je om meer stil te staan bij de zaken die er echt toe doen, zowel de grote als ook de kleine dingen. Tijdens de bijeenkomsten leer je oefeningen en wissel je ervaringen uit met de andere deelnemers.  Thuis oefen je de meditatietechnieken met behulp van een geleide meditatieoefeningen.

Om het meeste profijt van de training te hebben, is het van belang om dagelijks ongeveer een 30-45 minuten te reserveren voor het doen van mindfulness oefeningen. 

In de training is plaats voor minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers

De kosten bedragen € 365 pp.

Informeer naar de startdatum van de eerstvolgende training via een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0681201335

Mindful ouderschap

Er is zo veel te doen in een week. Een drukke baan, sociale contacten en allerlei andere afspraken alleen al kunnen maken dat er in het dagelijks leven veel van je wordt gevraagd. Onder druk nemen onze opvoedingsvaardigheden af en kan stress ontstaan. Deze stress kan een bron worden van allerlei kleine of grotere spanningen tussen jou en je kinderen en/of tussen partners onderling.

Daarnaast kunnen gezins- en familieproblemen en psychische problemen van jou als ouder en / of je kind van invloed zijn op de ervaren stress en de relatie. 

Wat is Mindful Ouderschap

In de Mindful ouderschap training leer je vanuit meer rust en aandacht, zonder oordelen, je rol als opvoeder uit te voeren, met name rondom eventuele spanningen of conflictsituaties met je kind(eren).  Het is een actieve aanpak die uitgaat van de krachten die je al in je hebt. Je leert zelf iets te doen aan je gezondheid en welbevinden. Door de oefeningen die we met elkaar doen en die je thuis gaat doen krijg je handvatten over hoe je als ouder kunt omgaan met de opvoedstress en kan er rust in het gezin gebracht worden. Je leert goed voor jezelf te zorgen, de basis voor goed ouderschap. Verder leer je zonder vooroordelen met eventuele problemen van je kind (en/of van jezelf) om te gaan en acceptatie en mededogen in de opvoeding te brengen. 

Voor wie

Deze training is geschikt voor ouders met kinderen van 0-19 jaar met opvoedstress. Zoals:

  • ouders die moeilijk balans kunnen vinden tussen werk – privé 
  • ouders met psychische klachten 
  • ouders van kinderen met zowel internaliserende (angst, somberheid) als externaliserende (agressie, niet luisteren) problemen 
  • ouders met stress rondom echtscheiding 
  • ouders met kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking 
  • ouders die meer bewust willen opvoeden en meer met aandacht en rust bij hun kinderen willen zijn. 

Resultaten / wetenschappelijk onderzoek

Aan de Universiteit van Amsterdam heeft Susan Bögels uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van Mindful Parenting o.a. bij ouders waarvan de kinderen ADHD of een stoornis hebben in het autisme spectrum. De uitkomsten van deze studie zijn veel belovend en gelden natuurlijk ook voor alle andere ouders.

Het onderzoek heeft aangetoond dat de training zorgt voor:

  • Blijvende vermindering van lichamelijke en psychische klachten
  • 50% minder terugval na depressie
  • Veel beter kunnen ontspannen
  • Meer energie, levenslust, en geluk
  • Beter om kunnen gaan met stressvolle gebeurtenissen en moeilijke situaties in gezin en opvoeding
  • Beter om kunnen gaan met problemen bij het kind
  • Betere ouder-kind relaties

 

Het programma

De training omvat 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur en een terugkombijeenkomst na ongeveer 6 weken. Je krijgt voorlichting over het effect van stress op de opvoeding en oefeningen in aandachtig ouderschap. Ook wissel je ervaringen uit met andere ouders. Thuis oefen je de meditatietechnieken met behulp van een geleide meditatieoefeningen maar je doet ook oefeningen die betrekking hebben op de kinderen en op je rol als ouder.  

De training is geschikt voor ouders die nog niet eerder een mindfulnesstraining gedaan hebben maar ook voor ouders die al een keer een mindfulnesstraining gedaan hebben en op zoek zijn naar opfrissing en verdieping van de beoefening van mindfulness. 

De kosten bedragen € 395 pp., inclusief het werkboek Mindful Ouderschap. 

Informeer naar de startdatum van de eerstvolgende training via een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0681201335

Mindfulness voor kinderen en jongeren

Mindfulness is geschikt voor kinderen en jongeren van ongeveer 6-17 jaar die niet goed slapen, zich druk maken en zorgen hebben, veel piekeren, moeite hebben met ontspannen of concentreren, overprikkeld kunnen raken en een ‘vol hoofd’  hebben, weinig zelfvertrouwen hebben en /of kampen met lichamelijke klachten.

Ook kinderen of jongeren zonder specifieke klachten kunnen baat hebben bij de training en zijn van harte welkom.

Waarom mindfulness voor kinderen en jongeren?

Met behulp van mindfulness leer je hoe je kunt ontspannen en hoe je een hoofd vol gedachten weer tot rust kunt brengen. Je leert hoe je met allerlei gevoelens, zowel fijne als vervelende en moeilijke gevoelens om kunt gaan en hoe je je beter kunt concentreren. Ook leer je om zelf tot rust te komen, ontspannen te kunnen slapen, aardiger voor jezelf te zijn en op jezelf te vertrouwen. 

Hoe leer je?

Mindfulness leer je door aan de slag te gaan met verschillende oefeningen: luisteroefeningen, denkoefeningen en ook doe- en lichaamsoefeningen. Daarnaast oefen je elke dag ook thuis.

Je kunt mindfulness leren door middel van een e-health programma, met behulp van een boek, door oefeningen die wij combineren met je therapie of door deel te nemen aan een training van 8 wekelijkse bijeenkomsten van ongeveer 1 uur, die afgesloten worden met een evaluatie met je ouders.

 

end faq