Waarom naar een kinderpsycholoog?
Meestal kom je bij een kinderpsycholoog als er iets niet zo goed gaat in je leven. Je bent misschien vaak bang voor dingen, je voelt je erg verdrietig, maakt snel ruzie of je voelt je erg alleen. Het kan zijn dat je je onbegrepen en onzeker voelt of dat je het moeilijk hebt op school. Het kan zijn dat je iets naars hebt meegemaakt, bijvoorbeeld dat je erg bent gepest of dat je een eng ongeluk hebt meegemaakt. Het kan ook zo zijn dat je bij een kinderpsycholoog komt omdat iemand anders zich zorgen om jou maakt, bijvoorbeeld je ouders of school.
Wanneer je bij een kinderpsycholoog komt kijkt hij samen met jou en andere belangrijke mensen in je leven, wat nodig is om je leven weer wat fijner te maken.
Een psycholoog is iemand waar je alles tegen kunt vertellen, zonder dat het je bang hoeft te zijn dat het doorverteld wordt. Als er dus dingen zijn die je aan niemand durft te vertellen, dan kun je dat aan een psycholoog vertellen. Die mag dat namelijk niet zomaar aan anderen vertellen als jij dat niet wil.
Kennismaking
In een kennismakingsgesprek praten we samen met jou en je ouders over waarom je bij mij komt, over welke problemen of zorgen jij hebt en over welke problemen of zorgen je ouders of school hebben. Ook kijken we naar wat je graag wilt dat verandert in je leven. Aan het einde van dit gesprek maken we een behandelplan. In dit plan zetten we wat jou vraag is en waar wij aan gaan werken om je te helpen. Hierbij vind ik het belangrijk om te weten wat jou ideeën zijn over wat jou kan helpen of wat er nodig is.
De mensen waar je bij woont spelen een belangrijke rol in je leven. Daarom vind ik het belangrijk dat ze betrokken zijn bij de therapie en het maken van het behandelplan. Ook als je ouder(s) niet meer bij elkaar zijn.
Behandeling
Wanneer we starten met de behandeling stellen we samen, en in overleg met je ouders een behandeldoel vast. Want iedereen wil weten waar we naar toe werken. In overleg kijken we hoe vaak we afspreken en hoe lang de behandeling ongeveer zal duren. Het doel is om de behandeling zo lang als nodig en zo kort als mogelijk te laten zijn.
Ik werk met verschillende soorten behandelmethoden, waaronder systeemtherapie (gezins- en relatietherapie), individuele therapie, cognitieve gedragstherapie en EMDR. Ook maak ik gebruik van ontspanningsoefeningen en oefeningen uit de mindfulness. Het kan zijn dat we afspreken dat je, naast de behandelgesprekken bij mij in de praktijk, ook thuis aan de slag gaat met oefening. Dit kan ook via internet. Soms kan het goed zijn om deel te nemen aan een groepstraining. Dit zullen we dan bespreken.
Tijdens de behandeling houden we beiden in de gaten hoe het met je gaat, en of de gekozen behandeling prettig en helpend voor je is.
Onder aanbod kun je meer uitleg vinden over de verschillende behandelvormen.
Onderzoek
Ondanks dat je vaak zelf heel goed snapt hoe het bij jou werkt, lukt het soms niet helemaal om je probleem te snappen. Na overleg kunnen we dan gebruik maken van een psychologisch onderzoek. Bij een psychologisch onderzoek wordt er gebruik gemaakt van gesprekken, vragenlijsten, observaties en tests. Er wordt gekeken naar je sterke kanten en naar moeilijkheden. In een vervolggesprek bespreken we de resultaten, waarin we een verband leggen met de betekenis van je klachten. De uitkomsten van het psychologisch onderzoek geven niet alleen aan wat er aan de hand is, maar ook hoe je het beste hiermee om kunnen gaan.
Toestemming en geheimhouding
Als je vijftien jaar of jonger bent, is het voor een psycholoog verplicht om aan allebei je ouders toestemming te vragen voor de hulp die je krijgt. Als (één van) je ouders geen toestemming geeft, kunnen we je niet goed verder helpen. Kinderen vanaf zestien jaar mogen zichzelf aanmelden. Je mag dan zelf beslissen in hoeverre je ouders betrokken worden bij de hulpverlening. Soms is belangrijk dat je school, of andere betrokken hulpverleners weten wat er aan de hand is. Samen denken we na hoe de informatie aan anderen te geven.
Tips voor als je echt niet wil dat je ouders weten dat je hulp zoekt:
• Praat met een vertrouwenspersoon op school of een leraar die je vertrouwt.
• Je kunt bellen met de kindertelefoon (0800-0432) of kijk op hun website.
Nog vragen?
Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kun je contact met mij opnemen. Je kunt me een e-mail sturen of bellen. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.
Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 0681201335